Nieuws

Sociale Innovatie Academie

Ben je gebeten door sociale innovatie? Is je netwerk nieuwsgierig om bij te leren over maatschappelijk vernieuwen? Is je bedrijf geïnteresseerd in hoe maatschappelijke en economische winst hand in hand kunnen gaan? Je kan de Sociale InnovatieFabriek inhuren voor workshops, lezingen, toelichtingen en keynotes. Inspirerend. Hands-on. En altijd op maat van je bedrijf of organisatie. Hieronder vind je onze opleidingskalender voor het najaar van 2018. Je kan ons ook steeds contacteren voor een vorming op maat.


Sociale Innovatie Academie

Kick-Off, basisvorming sociaal ondernemen
Broed je op een idee voor een eigen sociale onderneming? Of wil je je verdiepen in deze vorm van ondernemerschap? De Punt, de Sociale InnovatieFabriek en Syntra Vlaanderen organiseren Kick-Off, een basisvorming over sociaal ondernemen. Tijdens vijf lesdagen ga je aan de slag met jouw eigen (reëel of fictief) businessidee. Je kan vanaf nu inschrijven voor de nieuwe reeksen in Gent (start 11/09/18), Brussel (start 6/11/18), Kortrijk (start 24/04/19) en Antwerpen (start 28/05/19). Op deze pagina vind je meer info over het programma.

Introductie impactgericht werken – 11 september 2018
Wat is maatschappelijke impact eigenlijk? Hoe zorg ik ervoor dat mijn project de gewenste impact heeft? En wat brengt bezig zijn met impact mij op? In deze laagdrempelige introductiesessie kom je meer te weten over het concept 'maatschappelijke impact'. De volgende sessie is gepland op 11 september. Meer informatie vind je op deze pagina.

Lezing ‘Scaling strategies for social enterprises’ – 14 september 2018
Hoe kan je als sociaal ondernemer ervoor zorgen dat je project groeit? En hoe rijm je de omvang van je activiteiten met de maatschappelijke impact die je wilt bereiken? Dr. Filipe Santos, internationaal erkend expert over sociaal ondernemerschap, is op 14 september onze gast voor een exclusieve lezing over opschalingsstrategieën. In deze sessie deelt hij zijn inzichten over de levenscyclus van sociale innovaties en modellen om maatschappelijke impact te schalen. Meer info over het programma en het inschrijvingsformulier vind je hier.

Workshop impact evalueren – 18 en 25 september 2018
Veranderen mensen hun gedrag of houding door jouw project? Is het klimaat echt beter af door jouw handelen? Met andere woorden: wat is jouw impact? Hoe kan je dit aantonen en vertellen aan collega’s, stakeholders of financiers? In deze workshop leer je je maatschappelijke impact formuleren en onderbouwen met de tool Impact Wizard. Deze sessie wordt gespreid over twee halve dagen, de volgende lessen vinden plaats op dinsdag 18 en 25 september meer info hier.

Introductie financieringsmix – 27 september 2018
Heb je voldoende zicht op je businessmodel? Krijgt je plan stilaan concrete vorm, maar nog niet de financiering ervan? Subsidies vinden is niet (meer) vanzelfsprekend. Maatschappelijke investeerders aanspreken is evenmin een sinecure. Deze sessie biedt je een wegwijzer van financieringskanalen voor sociale innovaties. Met welke bril kijken overheden, stichtingen, innovatieondersteuners, crowdfondsen, traditionele bankiers en sociale financiers,… naar jouw project? Meer info en inschrijven voor de volgende sessie op 27 september.

Workshop crowdfunding – 28 september 2018
Hoe maak je van een crowdfundingcampagne een succes? Met welke elementen hou je rekening bij het kiezen van een platform? Hoe betrek je je publiek vanaf de start bij je project? Op 28 september plannen we hierover een workshop van een volledige dag in Brussel. Je krijgt de kans om aan de slag te gaan met je eigen project en feedback te vragen van experts. Meer info over het programma volgt binnenkort, mail stien@socialeinnovatiefabriek.be als je op de hoogte wilt gehouden worden.

Introductie impactgedreven businessmodel – 4 oktober 2018
Goede ideeën veranderen de wereld… en jezelf. Want wat geeft er meer voldoening dan te zien dat jouw succesvol concept armoede, klimaatverandering of eenzaamheid aanpakt? Wellicht wil je ook zekerheid dat jouw idee op lange termijn kan blijven bestaan en financieel gezond is. Met een sociale onderneming haal je middelen voor je dienst, product of concept uit de markt. Door een doordacht impactgedreven businessmodel op te maken, sla je twee vliegen in één klap: je project verandert de wereld èn je zorgt voor een solide inkomstenbasis. Wil je weten wat een impactgedreven businessmodel is en bestaande voorbeelden leren kennen? Schrijf je in voor deze introductiesessie op 4 oktober.

Workshop pitching - 9 oktober 2018
Je bent met iets nieuws bezig, een uitdagend project of een nieuwe business. Dan wil je jouw enthousiasme ook delen met potentiële klanten, collega’s, mogelijke investeerders,… Een overtuigend verhaal vertellen, dat uitnodigt tot actie, is niet evident. In deze workshop leer je hoe je dankzij een goede voorbereiding duidelijker, effectiever en met meer zelfvertrouwen je verhaal brengt. Schrijf je in voor de volgende sessie op 9 oktober.

Start-up Club – 16 oktober 2018
Sociaal ondernemen doe je niet alleen. Heb je zin om bij te leren met andere starters die net als jij een vernieuwend project op poten zetten? Kan je een goede sparring partner gebruiken? Zoek je tips over ondersteuning en interessante tools? De Start-up Club sociaal ondernemen is precies de plek die je zoekt. Iedereen die met collega-innovatoren wil uitwisselen en bijleren over zijn/haar sociaal innovatieve of ondernemende project is welkom in de Start-up Club. De volgende meeting vindt plaats op 16 oktober in Gent, hier vind je meer info over het programma en kan je gratis inschrijven.

Workshop financieel plan – 8 november 2018
Je hebt een project of vernieuwend idee. Je weet goed wat je wil, maar nog niet of dat wel kan. Dan doe je best vroeg genoeg een eerste "reality check". In een eenvoudig eerste financieel plan zoeken we - vanuit je doelstellingen voor je eigen organisatie/bedrijf - wat je zal aanbieden, voor welke doelgroep, wat daarvoor nodig is aan mensen en middelen en wat je terug kan verwachten aan opbrengst. Kernvraag: wordt je project (snel) een leefbare onderneming, als we de kosten en de opbrengsten vergelijken? De volgende sessie is gepland op 8 november, hier vind je meer info over het programma en kan je inschrijven.

Inspiratiesessie sociaal innovatieve praktijken - op aanvraag
Klinkt ‘sociaal innoveren’ als een buzzword waar je niet veel mee kan aanvangen? Mist jouw bedrijf de trend? Wil je organisatie zich heruitvinden met vernieuwde praktijken? Samen gaan we aan de slag met sociale innovatie en sociaal ondernemerschap. We scouten op voorhand naar relevante sociale innovaties die te maken hebben met de maatschappelijke uitdagingen waar je op (wil) inzet(ten). Kunnen we de ideeën er achter gebruiken om zelf te vernieuwen? Contacteer Karen als je interesse hebt.