Nieuws

Sociale Innovatie Academie

Ben je gebeten door sociale innovatie? Is je netwerk nieuwsgierig om bij te leren over maatschappelijk vernieuwen? Is je bedrijf geïnteresseerd in hoe maatschappelijke en economische winst hand in hand kunnen gaan? Je kan de Sociale InnovatieFabriek inhuren voor workshops, lezingen, toelichtingen en keynotes. Inspirerend. Hands-on. En altijd op maat van je bedrijf of organisatie. Hieronder vind je onze opleidindskalender voor het voorjaar van 2018. Je kan ons ook steeds contacteren voor een vorming op maat.


Sociale Innovatie Academie

Introductie social business modelling - 20 februari 2018
Een goed idee kan de wereld veranderen. Tenminste, als je ook nadenkt over hoe je dit ook financieel gezond kan realiseren. Een sociale onderneming haalt middelen voor zijn dienst, product of concept uit de markt. Door een doordacht, impactgedreven businessmodel op te maken, sla je twee vliegen in één klap: je project verandert de wereld èn je zorgt voor een solide inkomstenbasis. Ontdek in de toelichting wat een 'impactgedreven businessmodel' is, met welke elementen je moet rekening houden en welke pioniers je kunnen inspireren. De volgende sessie is gepland op 20 februari, meer info en inschrijven via deze pagina.

Introductie impactgericht werken - 20 maart 2018
Wat is maatschappelijke impact eigenlijk? Hoe zorg ik ervoor dat mijn project de gewenste impact heeft? En wat brengt bezig zijn met impact mij op? In deze laagdrempelige introductiesessie kom je meer te weten over het concept 'maatschappelijke impact'. Meer informatie vind je op deze pagina, je kan er ook inschrijven voor de volgende sessie op 20 maart. 

Workshop pitching - 21 maart 2018
Je bent met iets nieuws bezig; een uitdagend project of een nieuwe business. Dan wil je jouw enthousiasme ook delen met potentiële klanten, collega’s, mogelijke investeerders of toevallige omstaanders. Een overtuigend verhaal vertellen, dat uitnodigt tot actie, is niet evident. In deze workshop leer je dankzij een goede voorbereiding hoe je duidelijker, effectiever en met meer zelfvertrouwen je verhaal kan brengen. Schrijf je in voor de volgende sessie op 21 maart.

Netwerkdag: Ontmoet je toekomstige financier - 27 maart 2018
Met welke bril kijken potentiële investeerders naar jouw project? Hoe begin je aan de zoektocht naar geschikte financiering? En hoe zorg je ervoor dat financiers oren hebben naar jouw businessplan? Vernieuwend ondernemen vraagt ook een vernieuwende aanpak op vlak van financiering. Op deze dag maken we je wegwijs in de verschillende financieringsmogelijkheden voor sociale innovaties en sociaal ondernemingen. In de voormiddagsessie over financieringsmix geven we een overzicht van het aanbod van o.a. overheden, projectoproepen, sponsors, stichtingen, innovatieondersteuners, crowdfondsen, traditionele bankiers, sociale financiers, impactinvesteerders, equity funds,… In de namiddag is het tijd om het gesprek aan te gaan met deze financiers. We nodigen een twintigtal organisaties met een specifiek aanbod uit om zichzelf voor te stellen tijdens een pitchronde. Daarna heb je de kans om jouw project en vragen voor te stellen tijdens een speeddate. Meer info en inschrijven voor deze netwerkdag op 27 maart.

Workshop impactgedreven businessmodel - 19 april 2018
Je wil een succesvolle, solide maatschappelijke innovatie lanceren of opschalen. Financiering is mogelijk een uitdaging. De idee van een impactgedreven businessplan kan interessant zijn om nader te bekijken. Met een sociaal business model sla je twee vliegen in één klap: je project verandert de wereld èn je zorgt voor een solide inkomstenbasis. Wat is een impactgedreven businessmodel? Met welke elementen moet je rekening houden? We werken tijdens deze workshop met je eigen project, zodat je met kant en klare inspiratie vertrekt. Schrijf je in voor de volgende sessie op 19 april.

Workshop impact evalueren - 8 en 15 mei 2018
Uiteraard verander je de wereld… maar kan je het effect van je activiteiten ook hard maken? Veranderen mensen hun gedrag of houding na jouw project? Is het klimaat echt beter af door jouw handelen? Met andere woorden: wat is jouw impact? Hoe kan je dit aantonen en vertellen aan collega’s, stakeholders of financiers? In deze workshop ga je aan de slag met je eigen project. Je leert je maatschappelijke impact formuleren en onderbouwen met de tool Impact Wizard. De sessie wordt gespreid over twee halve dagen, je kan deelnemen op 8 en 15 mei.

Introductie Financieringsmix - 22 mei 2018
Overheden, sponsors, stichtingen, innovatieondersteuners, traditionele bankiers en sociale financiers,… Allemaal hebben ze andere verwachtingen van je project. Weet jij wanneer en hoe je bij elk van hen kan aankloppen voor financiering? Ontdek de voor- en nadelen van elke optie en tips en tricks die je helpen bij het benaderen van financiers. De volgende sessie vindt plaats op 22 mei, meer info en inschrijven via deze pagina.

Kick-Off, basisvorming sociaal ondernemen
Broed je op een idee voor een eigen sociale onderneming? Of wil je je verdiepen in deze vorm van ondernemerschap? De Punt, de Sociale InnovatieFabriek en Syntra Vlaanderen lanceren Kick-Off, een basisvorming over sociaal ondernemen. Je gaat aan de slag met jouw eigen (reëel of fictief) businessidee. Tijdens vijf opleidingsdagen leer je bij over de belangrijkste aspecten van sociaal ondernemen. Je volgt workshops, verfijnt je idee tijdens klankbordmomenten en hoort het praktijkverhaal van een starter uit jouw regio. In de laatste sessie stel je jouw plannen voor aan een panel van sociaal ondernemers en ondersteuners en ga je naar huis met tips en relevante contacten. Dit voorjaar organiseren we dit traject in Kortrijk (start op 1 maart) en in Antwerpen (start 17 april). Deelnemen kost 220 euro (incl. BTW), het aantal plaatsen per locatie is beperkt. Op deze pagina vind je alle info.

Inspiratiesessie sociaal innovatieve praktijken - op aanvraag
Klinkt ‘sociaal innoveren’ als een buzzword waar je niet veel mee kan aanvangen? Mist jouw bedrijf de trend? Wil je organisatie zich heruitvinden met vernieuwde praktijken? Samen gaan we aan de slag met sociale innovatie en sociaal ondernemerschap. We scouten op voorhand naar relevante sociale innovaties die te maken hebben met de maatschappelijke uitdagingen waar je op (wil) inzet(ten). Kunnen we de ideeën er achter gebruiken om zelf te vernieuwen? Contacteer Karen als je interesse hebt.