Nieuws

NEWIDEALS, een stad vol vernieuwers

Zin om je blik te verruimen, frisse ideeën op te doen en een totaal nieuwe stad te ontdekken? Op 21 en 22 september 2015 ben je van harte welkom in NEWIDEALS, een tijdelijke stad die we opbouwen bij BOZAR in Brussel en die het decor is voor ons internationale congres over sociale innovatie en sociaal ondernemerschap. Verwacht je aan een goed gevuld tweedaags programma met o.a. workshops, 1-op-1 advies voor jouw project en een niet te missen keynote speech van Mel Young, oprichter van de Homeless World Cup. 

En er is meer: op het centrale marktplein van NEWIDEALS leer je de stad en haar inwoners persoonlijk kennen. Sociale innovatoren en ondernemers uit Vlaanderen en Brussel gidsen je langs hun projecten en vertellen je over hun aanpak en resultaten. Benieuwd naar hun verhaal? Op NEWIDEALS hoor je het uit eerste hand van deze vernieuwers:

 • Ken je het BlueAssist-icoon al? Dit symbool helpt mensen die het moeilijk vinden om hulp te vragen, op een eenvoudige manier medeburgers aan te spreken. Door een boodschap te tonen op een kaartje of op de smartphone wordt het voor gebruikers, bijvoorbeeld personen met een handicap of beginnende dementie, eenvoudiger om zich duidelijk te maken en dus zelfstandiger te zijn.
   
 • De Landgenoten laat boeren en burgers samenwerken aan duurzame toegang tot landbouwgrond voor biologische boeren. De hoge prijs voor gronden is een van de belangrijkste drempels voor startende landbouwers. Door middelen samen te brengen - via aandelen, schenkingen & legaten - kan grond worden aangekocht en generaties lang gebruikt worden voor biologische landbouw.
   
 • De Stuyverij geeft een nieuwe invulling het concept buurthuis. Het is een (t)huis in de stad waar iedereen welkom is om te werken, te leren, te koken, workshops te volgen,… Bij alle activiteiten worden creativiteit en ondernemingszin aangewakkerd. Op NEWIDEALS houdt de Stuyverij een bruisende co-workingplek open.
   
 • KOOKMET is een mobiele keuken met een vaste stek op de markt van Anderlecht. Kinderen leren er koken met goedkope, lokale en seizoensgebonden groenten en fruit. Tegelijkertijd is het een manier om de buurtdynamiek te versterken en sociale vaardigheden te leren.
   
 • Nnof, Nearly New Office Facilities, is een vernieuwer in de sector van kantoorinrichting. Het oude meubilair van de klant is het basismateriaal vobelen. Circulaire economie in de praktijk.
   
 • ONBETAALBAAR is een collectief van kunstenaars, meubelmakers, grafici en andere ‘makers’. Ze geven gerecupereerd materiaal een nieuw leven en een paspoort met info over de afkomst. Op NEWIDEALS organiseert ONBETAALBAAR een veiling, een treffende manier om je stil te laten staan bij de waarde van ‘afgedankte’ objecten.
   
 • Waarom zou je geld geven aan spullen die je buurman je met plezier uitleent? Via het online platform Peerby kan je gebruiksvoorwerpen – klusmateriaal, boeken, kampeeruitrusting, noem maar op – lenen van mensen uit jouw omgeving. Ook in NEWIDEALS kan je spullen uitlenen en aanbieden in het winkelrek van Peerby.
   
 • Iedereen kan af en toe hulp gebruiken. Het goede nieuws is dat er in een grootstad als Brussel altijd mensen te vinden zijn die een handje kunnen toesteken. Via een online platform brengt Solidare-it! vraag en aanbod in contact met elkaar. Het doel: de uitwisseling van solidariteit tussen mensen bevorderen.
   
 • In Gent krijgen al twee jaar op rij een aantal Spilvarkens een nieuwe thuis op een stukje verloren grond. De dieren worden verzorgd door vrijwilligers uit de buurt en krijgen de voedseloverschotten van restaurants en winkels te eten. Goed voor een ton afvalbesparing en een nieuwe dynamiek in de buurt.
   
 • Hoe wil je leven en wonen in je tweede levenshelft? Op die vraag wil Symbiosis een antwoord bieden via een innovatieve woonvorm. Ouderen blijven zelfstandig wonen en vormen samen een geëngageerde gemeenschap. Een netwerk van Symbiosishuizen wordt gepland in Vlaanderen.
   
 • Teach for Belgium wil ervoor zorgen dat elke leerling, ongeacht zijn socio-economische achtergrond, evenveel kans heeft op slagen. Daarom begeleiden ze gemotiveerde kandidaat leerkrachten om les te gaan geven in de scholen met de grootste noden. Teach for Belgium maakt deel uit van het internationale netwerk Teach for All en breidde heel recent de werking uit naar Vlaanderen.

Op http://newideals.eu vind je het volledige programma en kan je tickets bestellen. Tot en met donderdag 20 augustus geniet je van de vroegboekkorting, wees er dus op tijd bij.
 

Website en programma in het Engels. Welcome to NEWIDEALS wordt georganiseerd door de Sociale InnovatieFabriek i.s.m.partners Antwerp-ITCCO / UNITAR, Ashoka, BENISI, Cera, Coopburo, EVPA, iDROPS, Koning Boudewijnstichting, Kenniscentrum Sociaal Europa, MakeSense, Oksigen Lab, POSECO, SEiSMiC Project  en The Young Foundation.