Nieuws

De week van ... Ellen Vandamme

Ellen Vandamme werkt voor een project in Ayacucho (Peru). 4 Jaar geleden startte er een textielatelier waar vrouwen mutsen en sjaals breien voor grote merken als AS Adventure en LNKnits. Momenteen werken er 200 kansarme 'vrouwtjes'. Het atelier is een succes en de vraag op de Westerse markt is groot. Zo ontstond Bombyx. Ze gaan op zoek naar Westerse merken die willen produceren in sociale textielateliers, waar de de opbrengsten intregraal gaan naar het sociale werk. Binnenkort keert Ellen terug naar Belgie om van daaruit het project in Ayacucho te helpen implementeren in andere landen en continenten... 

Maandag
Ik besloot vorige vrijdag om mijn bezoek aan Ayacucho te verlengen en niet zaterdag maar pas donderdagmorgen terug te vliegen naar Lima. Ik woon sinds 6 maand in Lima omdat mijn vriend daarheen verhuisde na een resultaatloze zoektocht naar een toffe job in Ayacucho. Ik blijf de productie in Ayacucho opvolgen maar vanuit Lima. Ik kom maandelijks op bezoek zoals vorige week. Deze week hebben we een zeer belangrijke verzending te doen en de voorbereidingen gaan traag. Een groot deel van de productie is af, maar de afwerking verloopt trager dan verwacht. Fleece knippen, stikken, naaien en etiketjes innaaien is heel arbeidsintensief en verloopt trager dan verwacht… of er zijn te weining handjes… Het is maar hoe je het bekijkt. Planning is alles en de planning voor afwerking was niet goed gebeurd... Les geleerd!
Sinds mijn komst vorige maandag is alles wel goed opgeschoten dus we komen er wel. Tienermeisjes van de sociale projecten helpen ons met etiketten vastmaken, het is leuk om met deze meisjes te werken. Je merkt hoe ze eerst ongeïntresseerd overkomen maar toch ook meegesleept geraken in de ganse drive om de zending op tijd af te krijgen. 

Dinsdag
Vandaag wil ik nog eens samenzitten met de nieuwe verantwoordelijke voor alle afwerking na productiie. Hij is echter druk bezig met het snijden van fleece. Ik vraag me af of dit wel zijn job is, moet hij niet iemand opleiden om dit te doen en zelf plannen, overzicht bewaren opvolgen? Hij zegt me dat het moeilijk is om iemand goed op te leiden, dat ze schots en scheef snijden. Hij zal het wel proberen… We gaan verder met de productie die binnenkomt, alles etiketteren, registreren en verpakken voor verzending. Als de productie vordert, krijgen de meisjes en dames van het naaileger minder werk. Deze grote nood aan naaisters was maar tijdelijk, vanaf volgende week is er veel minder werk voor hen. We sporen hen aan om zich aan te melden als breisters, zo kunnen ze mogelijks toch blijven werken binnen het project. Een grote uitdaging voor ons is hoe die vrouwen allemaal aan het werk houden…

Woensdag
Ik denk veel na over ownership. Wat kan ik doen om zoveel mogelijk te zorgen dat de lokale mensen ownership opnemen? Zelf ben ik een doener en zeer uitvoerend. Dat is niet altijd goed in een coachende functie. Hoe mensen sturen en begeleiden zonder de taken over te nemen en zodat zij zich verantwoordelijk voelen?

Alles wordt nog een laatste keer gecheckt voor mijn vertrek morgen naar Lima. Het is nu weer tijd om het werk over te laten aan de lokale mensen, hopelijk heb ik alles op een goede manier uitgelegd zodat de laatste loodjes vlot verlopen. Ik heb er wel vertrouwen in maar vind het niet aangenaam om ongedaan werk achter te laten.

Donderdag
Ik neem het vliegtuig ´s morgens vroeg terug naar Lima en mis al snel het zonnetje van Ayacucho. Lima is grijs en vochtig deze tijd van het jaar. Ik skype met België voor een stand van zaken en regel een UPS zending voor een aantal stalen en kussens die we willen versturen. De kussens zijn gemaakt in een atelier in Ayacucho door Ciprian. Hopelijk slaan ze aan in Belgie. We kregen ze nog niet zo zacht als we zouden willen, dat gaan we verder bekijken…

Vrijdag 
‘s Middags heb ik een meeting en workshop in Lima die in het Bombyx portfolio zit. We vonden nog geen klanten voor hen maar zijn volop op zoek. Ze worstelen met kostprijsberekeningen en het al dan niet inrekenen van alle overheadkosten in hun prijzen. De overheadkosten zijn namelijk hoog. Deze workshop bracht een eigen product op de markt onder een eigen merk. De markt moeten ze zelf creeëren en dat gaat traag. Dit is een ander business model dan we in Ayacucho toepasten waar wij enkel productie doen en geen merk lanceren. Ik heb er zelf weinig ervaring in en probeer te adviseren waar ik kan. Hopelijk vinden we snel een klant die mooie lederwaren wil laten produceren door kansarme vrouwen in de sloppenwijken van Lima. Een klant die ontwerpt, verkoopt en vermarkt zodat de workshop kan werken met vaste orders en een goeie cashflow… Produceren zonder orders vergt veel cash en dat maakt het mogelijks niet duurzaam.

Zaterdag 
Het is zaterdag. Beetje uitslapen, hoewel dat nooit echt lang duurt in Peru. Wachten op een collega van mijn vriend die ons ging meenemen op surftrip, maar die niets laat weten. Dat gebeurt hier wel vaker… go with the flow dus we gaan lekker joggen. Na een eerste keer een marathon te hebben gelopen enkele maanden geleden, is het aangenaam om weer relaxt zonder trainingschema te lopen. ‘s Middags gaan we naar een food truck festivalletje in een businesswijk van Lima, grappige locatie. Het doet me denken aan de Vlaamse festivalscene momenteel, maar wel zonder bierkraampjes blijkbaar… dan gaan we maar om de hoek in de hypermarket een sixpack kopen, zoals de andere Limeños.

Zondag 
De surftrip gaat nu toch door. We rijden naar de zee, Lima ligt op een klif met onderaan de Stille oceaan. Ik surfte reeds één keer een tijdje geleden hier, met een instructeur en dat ging best goed. Nu is het echter alleen te doen en dat gaat minder goed. De oceaan is niet zo stil. Ik kan in anderhalf uur niet echt een golf pakken en word behoorlijk rondgetuimeld in het wilde water. De ervaring maakt me nederig, wast alle spanningen weg en ik word er lekker moe van… klaar voor een luie zondagmiddag…